Akadálymentes változat


Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület Hagyományőrző csigacsináló napja Öcsödön

.

 Hagyományőrző csigacsináló nap Öcsödön

Csigacsináló napot szervezett a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület

2020. január 31-én

 

A házi tészták - köztük tarhonya, lebbencs,metélt, s a csiga - készítésének korábban Öcsödön is évszázadokra visszanyúló hagyománya volt minden háztartásban. A tésztagyúrás, nyújtás, formázás, majd a kézzel készített finomabbnál finomabb tészták szárítása fűzfából font tésztaszárító kasokon- nyáron a gangon szél- és napárnyékos helyen, télen a kemence tetején - ez mind a feleségek, nagylányok feladata volt.

 

Szüleink, nagyszüleink lassan elfeledett kézműves tudását szeretnénk feleleveníteni, együtt gyakorolni, s aztán továbbadni a következő nemzedékeknek.

 

Egyesületünk céljai között szerepel a hagyományos falusi ételek, a régi ételreceptek gyűjtése, átörökítése.

 

Ebben a szellemben szervezte Egyesületünk a hagyományőrző csigacsináló napot az elmúlt hétvégén.

 

Napindítónak az egyesület elnöke egy nagy fazék aszalt gyümölcs kompóttal jelent meg, s kínálta a finomságot a résztvevőknek.

 

Az ő gyerekkori emléke, hogy nagy családjukban, rokonságukban szokás volt téli estéken, különösen közös nagy csigacsinálásokkor ennek a csemegének, népi nyelven "bagolytüdőnek" a fogyasztása.

 

40 szorgos asszony, köztük vendégeink a Nyugdíjas Klubból, s a helyi általános iskola több mint 60 érdeklődő tanulója 8-tól 14 évesig készítette a csigát a Kultúrházban.

 

Velünk dolgozott nagy lelkesedéssel Egyesületi tagunk, Tóth Erika, a szarvasi Városi Könyvtár vezetője.

 

Csapatunkat erősítette egy fiatalember, Nemes Lajos, nem mellesleg a képviselő-testület tagja, aki keze alól gyorsan pörögtek a csigák, sőt megmutatta, hogy profi módon tud tésztát nyújtani is.

 

Jordán Ágnes, a helyi múzeum munkatársa előadását, a csigacsináló eszközök bemutatását, az egykori szokások felelevenítését nagy érdeklődéssel hallgatták a gyerekek. A nagymamáktól kapott, otthonról hozott eszközökkel - borda és orsó -, a csigacsináló asszonyok útmutatása alapján minden csoport, lányok és fiúk szorgalmasan és igen ügyesen sodorták a kis csigákat, végül egész tekintélyes mennyiségben.

 

Ezt majd egy iskolai főzőnapon el is fogyasztják.

 

A csigacsináló nap hagyományos téli étel - egy finom disznótoros orjaleves, saját készítésű csigával - közös elfogyasztásával végződött.

 

Köszönjük a főzést Rácz Andrásné Erzsikének, Egyesületi tagunknak, aki már a januári Közgyűlést követő ebédünk készítésekor is szakácsnőnk volt.

 

A kávé és tea mellé saját sütésű finomabbnál finomabb sütemények kerültek.

 

Csigacsináló napunkat megtisztelte látogatásával, s elfogadta ebédmeghívásunkat Molnár András Alpolgármesterünk.

 

A hagyományos öcsödi perec sütése, öcsödi makranc-, majd a kanihörtyögő (kölessel készült egytál étel) főzése, közös elfogyasztása után ez már a negyedik olyan egyesületi rendezvény volt, mely a népi gasztronómia helyi elemeinek ápolását, régi receptek felelevenítését és megismertetését.
Felhasználónév:
Jelszó:A szavazás szünetel