Akadálymentes változat


Az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör szakmai támogatása
Kedvezményezett és kötelezettségvállaló neve:

Öcsödi Községgondnokság és Könyvtár

 

Kedvezményezett címe:

5451 Öcsöd, Kossuth tér 1.

Az együttes neve:


Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör


Az együttes vezetője: Bata Gáborné


Projekt címe:

Az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör szakmai támogatása


Projekt azonosító száma: 

 

CSSP-NEPZENE-2018-0136 


Támogatási konstrukció:
 

 

Csoóri Sándor Alap 


Népzenei együttesek, népdalkörök szakmai támogatása, közösségek megerősítése

 

Támogató:

Emberi Erőforrások Minisztériuma


 Közreműködő Szervezet:

Emberi Erőforrások Támogatáskezelő

 

 Székhely: Budapest, 1085 Gyulai Pál u. 13.

 

 

A projekt megvalósításának tervezett  időtartama:


2018.07.11 - 2019.06.30

 


A támogatás összege: 

 

700.000, -Ft A Támogatási Szerződés hatályba lépésnek dátuma: 

 

2018. november 22.


A Projekt megvalósítási helyszíne:5451 Öcsöd

 


A projekt célja:

 

Az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör 44 éve őrzi Öcsöd Nagyközség és az ország népdalkincsét. Elődje a Pávakör 1974-ben alakult 15-16 fős létszámmal. Az évtizedek során elfogytak az alapító tagok, szerencsére mindig voltak és vannak csatlakozók. A megújuló csoport töretlenül viszi tovább elődeink gazdag népzenei hagyatékát.

 

Az Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör a térség hagyományőrző rendezvényeinek és kulturális programjainak aktív résztvevője. Ápoljuk a kapcsolatokat más hazai és határon túli népdalkörökkel. Állandó és rendszeres fellépői vagyunk a következő népdaltalálkozóknak: - Nagyrév, Tiszaföldvár, Újszász, Békésszentandrás,  Kunmadaras, Szolnok. Új Népdalok tanulása és előadása testvértelepülésen Érkeserűn.

 

Felkészülünk a helyi évfordulókra, azok gazdagítására /nemzeti ünnepek, falunap/. Kapcsolatot tartunk az általános iskolával. Az egyházi ünnepekhez kapcsolódó szokás dalokat életben tartjuk, egyházi ünnepeken a templomban előadjuk. A támogatási időszakban is részt veszünk ezeken a rendezvényeken. Az utazásokat a népdalköri tagok finanszírozzák. Bérelt autóbusszal, vagy saját autóval járunk a találkozókra.

 

Célunk: az igényes és kulturált népdaléneklés megtanulása. Az újonnan belépő dalköri tagok felkarolása, segítése. A dalcsokrok folyamatos gyakorlása. A helyi szokások, hagyományok közvetítése a fiatalok felé, népdalainkon keresztül.

 

Az elmúlt 5 évben 5 fővel bővült dalkörünk, 2 fiatal tanítónő, 1 óvónő is csatlakozott; általuk biztosított az utánpótlás, 2-3 fő általános iskolás rendszeresen részt vesz a próbáinkon. 

A dalcsokrok, dalos játékok előadásában a magas színvonal elérésre törekszünk, a színvonalat nem csak az előadott művek nehézségi foka, az előadás hangzása, ritmikája, dinamikája határozza meg, hanem az összhatás is. Az összhatás fontos része a megjelenés, a ruházat is. A dalkörnek jelenleg egy rend fellépő ruhája van, amely egységes. Mivel az előadások hangulata más és más, a színpadi hatást a különböző stílusruházat is erősítené. Szeretnénk egy új szintén egységes fellépő ruhát.

 

 

A népzenének közösség teremtő ereje van. A Dalkör műsoraival kilép a próbaterem falai közül, megjelenik a civil szervezetek közösségi, térségi szintű rendezvényeken. Megismerteti az ifjabb generációt a helyi hagyományokkal. A népdalokban őseink gondolatai, érzései kelnek új életre. Az előadások megmutatják a ma élő generációnak, hogy ugyan azokkal a gondolatokkal, érzésekkel kísérve élik életüket. Összeköti a múltat és a jelent. 

 

A pályázat keretében fejlesztésre kerül a fellépő ruházat:   

 

- 15 db női blúz,

- 15 db szoknya

 -15 pár karakter cipő

- 1 db kislány szoknya és blúz 

 

 

Youtube megjelenések


Felhasználónév:
Jelszó:A szavazás szünetel