Akadálymentes változat

Tájékoztató az elektronikus együttműködésre kötelezett szervek részéreAz  Öcsödi Polgármesteri Hivatal elektronikus kapcsolattartási címe az alábbi azonosítókon érhető el:


Hivatali kapu rövid név (hivatali tárhely): PHOCSOD

KRID: 302079126

 

Tájékoztató

Hivatalunk a 2015. évi CCXXII. törvény „az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól" és a kapcsolódó jogszabályoknak megfelelően 2018. január 1-től biztosítja a lakosság és cégek számára a jogszabályokban meghatározott esetekben az elektronikus ügyintézés lehetőségét.

A jogszabály a nem természetes személyek számára az elektronikus csatorna használatát kötelezően előírja, ezért felkérem a gazdasági szervezetek vezetőit, hogy a fenti időponttól önkormányzati ügyeiket ezen az úton intézzék (a természetes személyek számára az elektronikus csatorna lehetőség, de nem kötelezettség).

A beazonosíthatóság hiánya miatt „sima” e-mail útján - az általános tájékoztatást, egyeztetést kivéve - eddig sem volt és mostantól sincs lehetőség hivatalos ügyeket intézni. Amennyiben meghatalmazott útján kívánnak eljárni, első alkalommal meghatalmazást kell benyújtaniuk. Ez vonatkozik azokra a könyvelőkre is, akik ügyfeleik ügyeit saját ügyfélkapujukon keresztül szeretnék intézni.

Elektronikusan intézhető ügyek

A jogszabályi rendelkezés értelmében Önnek lehetősége van ügyeit elektronikus kapcsolattartáson keresztül lefolytatni, mikor az ügyintézés során:

- jogszabály nem írja elő az Ön személyes jelenlétét;

- jogszabály nem teszi kötelezővé meghatározott okiratok másként nem pótolható benyújtását;

- ezt nemzetközi szerződés vagy az Európai Unió általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó kötelező jogi aktusa kizárja;

- az okirat vagy más beadvány minősített adatot nem tartalmaz.


Elektronikus ügyintézésre jogosultak


Az e-ügyintézési felületek minden regisztrált (ügyfélkapu, hivatali kapu, cégkapu) ügyfél számára elérhetőek, bármely böngészővel kereshetőek. ELÜGY illetve az E-papír felületeken nyílnak meg.


Használatukhoz a magyarország.hu Kormányzati Ügyfélportálon, a 1818 éjjel-nappal hívható Kormányzati Ügyfélvonalon, illetve ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal elérhetőségein vagy személyesen is kérhetnek segítséget.


Elektronikus ügyintézés menete


Az elektronikusan kitölthető és ügyfélkapun vagy cégkapun keresztül beküldhető nyomtatványaikat az alábbi oldalra kattintva érhetik el:


Önkormányzati Hivatali Portál


Ügyfélkapus vagy Cégkapus bejelentkezést követően kiválaszthatják Öcsöd települést és így a Öcsöd Nagyközségi Önkormányzata által közzétett űrlapokat listázhatják ki.

Első bejelentkezéskor a jobb felső sarokban található "Személyes beállítások” menüpontban véglegesíteni kell a regisztrációt az Általános Szerződési Feltételek elfogadásával, ezt követően tudják az Ügyfelek az űrlapokat elektronikusan kitölteni és benyújtani hozzánk.

A Tisztelt Ügyfelek többféle keresőfeltétellel szűkíthetik az űrlapok listáját (például ágazatok, ügytípusok szerint).

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az adózással kapcsolatos (így különösen a helyi iparűzési adóban) űrlapok a kitöltés során vizsgálnak logikai és számszaki összefüggéseket is, és az egymásból következő mezőket automatikusan kitölti a rendszer. Aki más helyett kíván adóügyben nyilatkozatot benyújtani, az mindenek előtt a "Meghatalmazás önkormányzati adóügyekben” elnevezésű nyomtatványt juttassa el hozzánk.


Az "Ellenőrzés futtatása” gomb megnyomásával hozzájuthatunk az esetleges hibalistához, hiányos mezők figyelmeztetéséhez (bármilyen ágazathoz tartozó űrlap esetén).


Természetes személyek esetében az elektronikus ügyintézés csupán opció, nem kötelezettség, de amennyiben az Ügyfélkapus bejelentkezést követően elektronikusan benyújtott űrlapon megjelölik a későbbi elektronikus kapcsolattartást, úgy ellenkező rendelkezéséig elektronikusan tarthatjuk vele a kapcsolatot (nem kaphat postai úton semmit, így csekket sem).


Jelen tájékoztatás nem teljes körű, az Eüsztv. és az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII.19.) Korm. rendelet rendezi bővebben ezt a kérdést.


Kérem, hogy fogadják bizalommal ezt a költséghatékony és ügyfélbarát ügyintézési módot, esetleges kérdésükkel pedig keressék az Öcsödi Polgármesteri Hivatal kollégáit.

 


Öcsödi Polgármesteri Hivatal

 


Felhasználónév:
Jelszó:A szavazás szünetel